Empatidagen 2024

Välkomna till empatidagen!

Vi påverkas dagligen av allt från personliga meningsskiljaktigheter till mellanstatliga väpnade konflikter, eftersom människor ofta har svårt att nå enighet. Konflikter är en naturlig del av livet och vår vardag. Oavsett deras storlek eller omfattning är konflikter ofta resultatet av missförstånd, outtalade behov och känslor som inte har hanterats på ett konstruktivt sätt. Vad skulle hända om vi istället för att låta konflikter eskalera fokuserade på att skapa kontakt mellan människor?

För tredje året i rad anordnar Föreningen Nonviolent Communication i Sverige en ”empatidag” lördag 5 oktober i samband med FN:s internationella ickevåldsdag. Vi vill med denna dag särskilt uppmärksamma betydelsen av empati i kommunikation och konflikthantering.

Under förmiddagen erbjuder vi en presentation av Nonviolent Communication (NVC), med särskilt fokus på empati. Under eftermiddagen erbjuder vi två workshops för dig som vill fördjupa dig och praktisera empati och NVC.

Hela dagen är gratis och föreningen bjuder på fika både på förmiddagen och eftermiddagen. Förmiddagen är öppen för allmänheten och eftermiddagen är öppen för dig som är medlem i föreningen. (Här kan du bli medlem.)

Agenda

09:30-10:00 Välkomstfika

10:00 – 12:00 NVC-introduktion med Joachim Berggren

12:00-13:30 Lunchpaus

13:30-15:00 Hur vi ser på känslor påverkar vår empatiska förmåga med Kay Rung

15:00-15:15 Fika

15:15-16:45 Fyra stolar med Henrik Frid

16:45-17:00 Avslutning

Dag: Lördag 5 oktober

Tid: 09:30-17:00

Plats: Luntmakargatan 52

Kostnad: Gratis

Läs mer om dagen nedan:

10:00-12:00 NVC-introduktion

Under NVC-introduktionen får du lära dig grunderna i NVC och samtidigt prova dina färdigheter, själv eller i par, med enklare praktiska övningar. I denna introduktion är fokuset empati – att lyssna på våra egna och andras behov. Oavsett tidigare erfarenhetsnivå kommer du att ta del av en inspirerande och tankeväckande förmiddag.

Joachim Berggren är certifierad NVC-tränare med 15 års erfarenhet av NVC. Han har hållit i utbildningar på både svenska och engelska och utbildat hundratals människor – privatpersoner och människor i företag och organisationer – i förmågan att kommunicera och skapa mer kontakt.

13:30-15:00 Hur vi ser på känslor påverkar vår empatiska förmåga

En fördjupande workshop för dig som är intresserad av att navigera i känslor med mer valfrihet. Hur vi ser på känslor och hur de uppkommer kommer att påverka vårt agerande och framförallt vår förmåga att ta ansvar för våra liv. Vi utforskar skillnaden mellan vår upplevelse av att vara triggade och verkligheten.

Workshopen hålls av Kay Rung som jobbar som medlare och utbildare samt driver bokförlaget Friare Liv tillsammans med Liv Larsson. Kays mer än 25 åriga erfarenhet av att lära och lära ut NVC kan du se fram emot en workshop med både djup och humor.

15:15-16:45 Fyra stolar

”Fyra stolar” är en interaktiv övning där vi tränar på fyra olika sätt att bemöta utmanande budskap. I denna workshop använder vi en kortlek med förberedda exempel på ”svåra budskap”, vilket gör att du inte behöver dela med dig av personliga erfarenheter. Övningen är lättsam och ger dig möjlighet att fokusera på att utveckla grundläggande kommunikationsfärdigheter.

Workshopen leds av Henrik Frid, sektionschef med över 5 års erfarenhet inom ledarskap och kommunikation. Sedan 2023 är Henrik kandidat för certifiering som NVC-tränare genom CNVC.

För att underlätta vår planering, ber vi dig att föranmäla dig till evenmanget här nedan. Varmt välkommen!

  • 00

    days

  • 00

    hours

  • 00

    minutes

  • 00

    seconds

Date

2024-10-05

Time

09:30 - 17:30
Kategori (kryssa i Övriga)

Skicka kommentar